МВФ ще предостави кредит от 1 млрд. евро на Кипър

Сумата е в допълнение към спасителния план в размер на 10 милиарда евро за страната

164 ~ 1 мин. четене

Международният валутен фонд е взел решение да предостави приблизително един милиард евро в допълнение към спасителния план в размер на 10 милиарда евро за Кипър, заяви директорът на МВФ Кристин Лагард, цитирана от Financial Times. Тя добави, че очаква споразумението да бъде внесено за одобрение от борда на директорите на МВФ в началото на май.

МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка във вторник съгласуваха с Кипър условията за програмата, съгласно която страната драстично ще съкрати банковия си сектор и ще въведе ред в своите държавни финанси.

„Кипърските власти представиха амбициозна многогодишна програма за реформи, целящи да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени”, каза Лагард, като я окачестви като „решителна”.

„Крайните цели са стабилизирането на финансовата система, постигане на финансова устойчивост и подкрепяне на възстановяването на икономическата активност, за да се съхрани благополучието на населението”, каза директорът на МВФ.

Вчера кипърското правителство съобщи, че страната е издействала 2 години отсрочка за изпълнение на спасителния план, наложен от тройката международни кредитори в замяна на заем от 10 милиарда евро и новият срок за това е 2018 г. Европейският спасителен план беше смекчен, като се даде малко повече време на острова да намали бюджетния си дефицит, за да отслаби натиска върху кипърската икономика, заяви говорител на правителството.

"Ние приключихме работата върху протокола за разбирателство, което е предварително условие за подписването на споразумението за заема", посочи още той.

Подкрепи Economic.bg