Майкъл Джордан вече е милиардер

Успешни инвестиции направиха от легендарния баскетболист най-богатият спортист в света

Фортуна

Майкъл Джордан вече е милиардер
1232 ~ 1 мин. четене
Автор: Ния Илиева

В добавка към шестте си шампионски купи, петте награди за най-ценен играч и двата златни медала, които е спечелил, Майкъл Джордан отскоро може да се похвали с още едно грандиозно постижение. В средата на юни 2014 г. той официално стана милиардер. Според актуалните данни, до които са се добрали медиите зад океана, състоянието и бизнес империята на Въздушния (по прякора му Air Jordan) нарастват главоломно.

Последният удар превръща Джордан не само в най-богатият атлет на света, но и първият спортист - милиардер в историята. Той изпреварва Арнолд Памлър (675 млн. долара), Винс МакМахон (750 млн. долара) и Михаел Шумахер (800 млн. долара).

Майкъл Джордан е първият спортист, който получава само от заплатата си над 30 млн. долара доход. Както може би е известно на широката публика, той е и едно от най-популярните и високоплатени лица в рекламата на различни продукти. Въпреки че не е в активния спорт от над десетилетие, Майкъл все още получава между 80 и 100 милиона долара на година от реклами. Ежегодно доходите му от марката Nike/Jordan са 60 млн. долара. Според пазарните проучвания, днес всеки втори чифт продадени кецове в САЩ са именно с марката „Джордън”. Баскетболистъта има подписани рекламни договори още с Gatorade, Hanes, Upper Deck, 2K Sports, Novant Health и Five Star Fragrances. 

Повече четете в бр. 39 на сп. "Икономика"

Подкрепи Economic.bg