Макао изпревари Швейцария по БВП на глава от населението

Китайската автономна територия зае пето място в света по този показател с $91,4 хил.

4586 ~ 1 мин. четене

Китайската автономна територия Макао изпревари Швейцария по обем на БВП на глава от населението, пише британският вестник The Financial Times (FT). Според статистиката на Световната банка (СБ) бившата португалска колония зае четвърта позиция в света по този показател.

През 2013 г. БВП-то в Макао достигна 91,4 хил. долара. По този начин регионът се нареди веднага след Люксембург, Норвегия и Катар. Швейцария отиде на 4-то място с 80,5 хил. долара БВП. В Китайската народна република (КНР) БВП-то на глава от населението е много по-ниско – 6,8 хил. долара.

В сравнение с 2012 г. БВП-то на Макао се увеличи с цели 18%. Ръстът е осигурен най-вече за сметка на приходите от казина и притока на туристи, както китайски, така и чуждестранни.

След като през 1999 г. Макао в качеството на специален административен район влезе в състав на КНР, икономиката й е нараснала с цели 557%. Територията е наричана „Мека на хазарта”, тъй като е единственото място в Китай, където са разрешените казина.

През 2013 г. доходите на Макао от хазарта достигнаха 45 млрд. долара, което е 7 пъти повече от тези в Лас Вегас.Подкрепи Economic.bg