Малтийският орден отличи Андреа Казини

Главният оперативен директор на "УниКредит Булбанк" беше отличен от Принца и Велик магистър на ордена Фра Матю Фестинг с ранг Командор Pro Merito Melitensi

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Главният оперативен директор на "УниКредит Булбанк" Андреа Казини беше отличен от Принца и Велик магистър на Суверенния Малтийски орден Фра Матю Фестинг с ранг Командор Pro Merito Melitensi. Символите на отличието му бяха връчени в София от посланика на Суверенния Малтийски орден в България Камило Дзуколи, по време на традиционния прием по случай националния празник на Ордена, посветена на Св. Йоан Кръстител.

Орден за заслуги се дава на хора, отличили се с насърчаване на християнските ценности и благотворителна дейност. Отличие с ранг Велик офицер беше връчено и на директора на Държавния протокол на Република България към Външно министерство посл. Иван Димитров.

Празникът на Св. Йоан Кръстител, който е покровител на Суверенния Малтийски орден, се отбелязва в края на юни. През 1048 г. монаси, посветени на Св. Йоан Кръстител, основават  манастир и болница хоспитал край Йерусалим, посветени на св. Йоан Кръстител - затова през вековете монасите на ордена са наричани йоанити или хоспиталиери. По-късно обитават о. Родос и о. Малта, откъдето днешното популярно наименование е Малтийски орден. През 1113 г. Орденът получава суверенен статут от папа Паскал II и съществува и до днес като държава.

Суверенният Малтийски орден поддържа в момента пълни дипломатически отношения със 104 държави, с Европейския съюз и има Постоянни представителства към ООН в Ню Йорк и при всички специализирани агенции на Обединените нации.

Хуманитарните и хоспиталиерни дейности на Ордена са реализират в 120 страни по всички континенти, в които всеки ден участват 80 000 доброволци.

България и Малтийският орден установяват дипломатически отношения през 1994, а посолството на Ордена в София работи от 2005 г. и през изминалите 8 години е осъществило 213 хуманитарни и социални акции в 83 различни места на България.

Коментари: 0