Назначиха още трима зам.-министри

Днес министър-председателят подписа заповедите за назначаването на Явор Гечев и Валентина Маринова за зам.-министри на земеделието и храните и на Йордан Грамов за зам.-министър на вътрешните работи

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Един месец, след като правителството на Пламен Орешарски се закле в парламента са ясни още трима зам.-министри в министерството на земеделието и вътрешните работи. Днес министър-председателят подписа заповедите за назначаването на Явор Гечев и Валентина Маринова за зам.-министри на земеделието и храните и на Йордан Грамов за зам.-министър на вътрешните работи.

"Имаме пълен състав, с който можем да работим," каза Греков. Предстои той да представи мерките, които предприема министерството в защита на земеделските производители. Третият зам.-министър на земеделието е Бюрхан Абазов, който беше назначен на 13 юни.

Вторият ешалон във Министерството на вътрешните работи обаче не е попълнен. Йордан Грамов ще е първият заместник на Цветлин Йовчев, а помощниците му трябва да бъдат двама или трима. Преди десетина дни за зам.-министър беше назначен Иван Иванов, но беше уволнен само няколко часа по-късно. Причината за краткия престой на поста е, че Иванов се оказа със съмнително минало. Медиите установиха, че депутатът от "Коалиция за България" има връзка със силовата групировка СИК, която в близкото минало прикриваше престъпните си дейности с легални дейности като застраховане и производство на алкохолни напитки. Първи за поредния компрометиран избор на Орешарски писа в. "Капитал". Изданието е открило в ДАКСИ, че той е бил управител на групировката СИК в Шумен. Вписването е направено с решение на Шуменски окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г.

Биография за новите зам.-министри:

Явор Гечев е роден през 1978 г. Завършил е Аграрния университет в Пловдив със специалност „Растителна защита". Специализирал е политически мениджмънт в института за социална интеграция и в НБУ. Първите осем години от професионалната му биография са на земеделски производител. В периода 2008-2010 заема различни длъжности в ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция, след което се връща в частния сектор и се занимава с производство и търговия със селскостопански продукти. Избран е за народен представител в 42-ото Народно събрание.

Инж. Валентина Маринова е родена през 1969 г. Магистър е по горско стопанство от Лесотехническия университет в София и е специализирала международни отношения и международен бизнес във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий". Работила е като помощник лесничей и лесничей в горските стопанства в Твърдица и Котел, а от 1999 г. поема ръководството на дейността в Котел. От януари 2006 г. е главен секретар на Изпълнителната агенция по горите.

Йордан Грамов е роден през 1962 г. Завършва Висшия институт на МВР, а след това и право в СУ „Св. Климент Охридски". Бил е следовател при Софийска следствена служба, юрисконсулт в БАН, адвокат, следовател в Софийска окръжна следствена служба, прокурор в Софийска районна прокуратура, командирован в СГП. От м. юли 2012 г. до момента е командирован в Специализираната прокуратура.

Коментари: 0