Масирани данъчни проверки по зеленчуковите борси

Тържищата масово останаха затворени, след като се разбра за проверката

Автор: Атанас Христов

Масирани проверки по големите борси и тържища за търговия с плодове и зеленчуци, както и по границите на страната започнаха данъчни, митнически и служители на Агенцията за безопасност на храните, съобщиха от Министерство на финансите (МФ).

Селскостопанската продукция, която влиза в страната е подложена на денонощен контрол по границите, като обект на проверката са плодове и зеленчуци от Гърция, Турция и Македония. Всички камиони, които превозват плодове и зеленчуци от тези страни, ще бъдат подложени на митнически и данъчни проверки.

Инспекторите ще следят още за документите за произход, фактури и счетоводни книжа. Целта е да се пресекат опитите за обявяване на нереално ниски митнически стойности при внос на продукти от трети държави, както и злоупотреби с невнасяне на ДДС в България.

Всяко превозно средство, което транспортира плодове и зеленчуци, ще бъде описвано в специален електронен регистър, заедно с превозваната стока. Ако се наложи екипи от НАП и Агенция "Митници" ще извършват и насрещни проверки за това дали фактурите и другите документи, придружаващи стоката, са истински, включително дали вписана в тях цена е действителна. От НАП и митниците са категорични, че при опити за представяне на фалшиви документи, случаите ще бъдат незабавно докладвани на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.

В повечето борси и тържища днес търговията изобщо не е започнала, след като се разбрало, че ще бъдат проверявани. Една от най-големите борси за търговия с плодове и зеленчуци в Южна България остана затворена през целия ден, а десетки камиони не влязоха в големите зеленчукови борси в София. Проверяващите от НАП установиха и десетки тонове селскостопанска продукция без счетоводни и документи за произход. На собствениците им са съставени актове за нарушения.

Коментари: 0