Масирани проверки на такситата и автобусите в София

Инспектори написали 20 акта на 270 проверени превозни средства на столичната централна автогара

Проверките на ДАИ по празниците застигнаха и автобусите и такситата. 10 екипа на автомобилната инспекция следят изправни ли са междуградските автобуси и на какви цени возят клиентите си такситата в София.

Централната автогара в София е едно от местата, на които инспекторите от ДАИ най-често обръщат внимание. От 21 декември до днес там са проверени 120 таксита и 150 автобуса, съобщи bTV. Написани са 20 акта, като два от тях са за техническа неизправност на автобуси, пътуващи извън столицата. При такситата най-често наказания се налагат заради непопълнени пътни листове.

Проверките на софийското летища са били фокусирани върху превозите на завишени цени. Нарушители не били открити. „Няма такива превозвачи. Има пределни цени, одобрени от СОС. Всеки инспектор е достатъчно добре подготвен, за да не може да бъде излъган,” заяви Ивайло Манолов, началник на ДАИ София.

През тези празници все по-малко сигнали пристигат за добре познатите методи за повишаване на надницата на таксиметровите услуги, казват от ДАИ. Работата с т.нар. помпи обаче е трудно доказуема, дори за проверяващите.

„Инспекторите нямат право да извършават контрол по самата електроника на апарата. При съмнение се води до сервиз,” обясни Ивайло Манолов.

Автомобилните инспектори съветват клиентите само при съмнение за измама да подадат жалба.

Коментари: 0