Междуфирмената задлъжнялост продължава да расте

Малко над 52 милиарда лева са неразплатените суми между българските предприятия, а това е с два милиарда повече от предходната година

100 ~ 1 мин. четене

168 милиарда лева са неразплатените дългове между фирмите и институциите за 2012-а година, показват данни на Института за икономически изследвания към БАН. Проучени са повече от 200 фирми, като задълженията са най-вече към доставчици, а след това към финансовите институции и заеми.

Междуфирмената задлъжнялост расте, но вече с по-малки темпове, сочи проучването. Малко над 52 милиарда лева са неразплатените суми между българските предприятия, а това е с два милиарда повече от предходната година.

Свиването на пазарите е основна причина за дълговете между фирмите. В резултат предприятията срещат затруднения при купуването на материали за дейността си, бавят заплатите на служителите и закъсняват с обслужването на кредитите.

Вече се наблюдава и нова култура на отношения между фирмите - още при договарянето на услуги с други фирми, те се уточняват да плащат задълженията си разсрочено за 3 или 5 години и така на практика задълженията се договарят.

Подкрепи Economic.bg