Менда Стоянова: Няма да облагаме печалбите от борсата

Данъкът върху лихвите от депозити обаче остава

"Подкрепяме категорично данъка върху доходите от лихви и не считаме, че е подходящо към този момент да се облагат печалбите на физическите лица от хазарт, както и печалбите от фондова борса, поради липса на такива". Това каза председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова след среща в Министерството на финансите.

По думите на Стоянова – около това се е консолидирало мнението и на бюджетна комисия, и на Министерството на финансите. "Печалбите на хората от хазарт биха могли да се облагат по доходен данък. Но това означава, че ние трябва да променим системата на облагане на хазартните оператори", каза Стоянова. В момента ставката от 15% е върху всеки залог, независимо дали физическото лице ще спечели или ще загуби, т.е. 15% от неговия залог ще удържат от хазартния оператор и се превеждат в бюджета. Ако се реши да се облагат и печалбите, това означава, че трябва да се промени този начин на облагане на залозите. В противен случай - ще има натрупване на данък върху данък.

„Аз смятам, че между първо и второ четене това въобще не може да се случи, тъй като означава сериозно пренастройване и на законовата база, и на техническата база на хазартните оператори”, добави Стоянова.

"Данъчната основа за облагане на хазарта е специфична. Там имаме данък върху оборота. Това специфично облагане на хазартната дейност ни кара да сме по-консервативни по отношение на второ облагане на доходите от хазартната дейност. Докато основата за облагане на хазарта са залозите, т.е. оборотът, дотогава няма аргументи за облагане на печалбите от хазарта", каза зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Коментари: 0