Меркел: Гърция не трябваше да бъде допускана в Еврозоната

Вината за това е на бишвия канцлер Герхард Шрьодер, заяви още германският лидер

3602 ~ 1 мин. четене

Гърция не е трябвало да бъде допускана в Еврозоната, заяви германският канцлер Ангела Меркел и хвърли вината за това върху предсшестъвеника си Герхард Шрьодер. Изявлението на германския лидер дойде в момент, в който тя се опитваше да докаже на гласоподавателите, че поддържа твърдата си позиция по отношение на затруднените страни от валутния съюз само месец преди ключовите парламентарни избори.

По време на предизборен митинг в северния германски град Рандсбург Меркел каза пред събралага се група гласоподаватели, че дълговата криза в Гърция е „зреела в продължение на много години“.

„Канцлерът Шрьодер прие Гърция в еврозоната и отслаби Пакта за стабилност. И двете решения се оказаха фундаментално грешни и се превърнаха в отправна точка за сегашните ни проблеми“, заяви Меркел.

Страната очаква изборите през септември. Проучвания показват, че управляващата десноцентристка коалиция на канцлера Ангела Меркел увеличава преднината си месец преди общите избори.

Гърция вероятно ще има нужда от трети спасителен за икономиката й заем от 10 млрд. евро, но няма да приеме нови рестриктивни оздравителни мерки. Това обяви преди седмица гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. Сумата обаче е далеч по-малка от досегашните два транша, предоставени от кредиторите.

Страната вече получи 240 млрд. евро по плана за спасяване на държавата от фалит.

Подкрепи Economic.bg