Местят агенции и в Стара Загора

Най-вероятно това ще е Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството

6804 ~ 2 мин. четене

И в Стара Загора ще бъдат преместени някои от държавните агенции, но на втория етап. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в четвъртък в Казанлък. 

Той припомни, че първите държавни структури в аграрния сектор ще бъдат пребазирани в Пловдив, Варна и Плевен. Министър Найденов не уточни кои точно агенции в системата на земеделието ще дойдат в Града на липите, но не скри, че покрай Тракийския университет той е център на ветеринарното дело и животновъдните науки, съобщи агенция Стандарт нюз. 

Според хора от кухнята най-вероятно със старозагорски адрес щяла да е Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството. Министърът опроверга версията, че Агенцията по безопасност на храните също можела да дойде в Стара Загора заради големите възможности за контрол и изследване в лабораториите на старозагорския вуз. 

"Децентрализацията на държавните институции е дългосрочна цел за оживление на големите български градове и реализация на младите хора по места и ние не бързаме да я правим отведнъж, за месеци", подчерта Найденов. Той припомни, че специална работна група под ръководството на вицепремиера Симеон Дянков претегля всички плюсове и минуси и прави разчети на пребазирането. В земеделското министерство също имало работна група, оглавявана от главния секретар, която щяла да прецени кои агенции и центрове ще се преместват в провинцията.

Министър Найденов откри в Казанлък обновената сграда на местното горско стопанство, което е едно от най-големите в системата югоизточното териоториално поделение с център Сливен, в системата на Агенцията по горите. Реновирането на сградата, строена преди повече от 60 години, е струвало 105 хил. лв и е извършено изцяло със собствени средства. Земеделският министър връчи на стопаните на горското стопанство в Града на розите ключовете на чисто нов български джип, производство на завода в Ловеч.

Подкрепи Economic.bg