Металурзите внесоха исканията си в парламента

Работниците от ОЦК-Кърджали настояват да се криминализира неплащането на заплати и осигуровки

Снимка: Антон Ковачев

Декларация с искането си да се криминализира неплащането на осигуровки и заплати от работодателите внесоха протестиращите работници от ОЦК-Кърджали в Народното събрание.

В документа до председателя на НС Цецка Цачева металурзите искат законови промени, гарантиращи, че служителите ще получават първи дължимите суми след обявяване на дадено предприятие в несъстоятелност. Друго искане е работници да могат да откриват процедура по несъстоятелност на работодател, който не е изплатил дължимите заплати. В декларацията се настоява още за нормативни промени, така че въз основа на извлечения за заплати служителите бързо да получават изпълнителен лист, без за това да се водят съдебни дела.

Около 100 души блокираха за кратко трафика в центъра на столицата, след като пространството пред парламента беше затворено. Преди това те скандираха пред сгадата на "Интертръст", собственост на Валентин Захариев, исканията си да получат своите забавени възнаграждения.

До снощи парите на хората не бяха преведени по сметките. Проблемът ще се задълбочи още, ако това не стане и до началото на следващата седмица. Тогава се очаква да спрат работа и служителите, които поддържат последните мощности на оловно-цинковия комбинат. Драстичните мерки ще изправят Кърджали пред екологичен проблем, съобщи бТВ.

Докато металурзите протестират в София, миньорите от „Горубсо - Мадан" вероятно ще влязат под земята днес, след като вече би трябвало да разполагат с работно облекло и принадлежности.

Коментари: 0