Microsoft плаща 730 млн. долара глоба

Компанията е санкционирана от ЕК заради неспазване на споразумение за предоставяне на избор на браузър в Windows 7

80 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата софтуерна компания в света - американската Microsoft беше глобена със 730 млн. долара от Европейската комисия (ЕК). Причината за санкцията е неспазването на споразумението с Комисията, по силата на което потребителите на операционната система Windows задължително трябва да имат избор кой браузър да използват.

През 2009 г. ЕК задължи софтуерната компания да направи така, че при първото стартиране на Windows, да се появява екран, който да позволява да се избере някой от 11-те възможни браузъри, сред които и този на на компанията - Internet Explorer.

С обновяването на Windows 7 през февруари 2012 г. обаче обаче началният екран изчезна и така 15 млн. потребители останаха без право на избор и използваха автоматично браузъра на Microsoft. Когато през юли 2012 г. ЕК заплаши компанията със "солидна глоба", от Microsoft се извиниха и оправдаха липсата на избор с "техническа грешка". Те веднага отстраниха "проблема", само с 14 месеца закъснение.

Битката между Microsoft и ЕК се води повече от десетилетие. За последните 10 години компанията е отнесла глоби на обща стойност 1.6 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара със софтуер за персонални компютри.

През 90-те и началото на 21 век компанията водеше подобни дела и в САЩ. Там Microsoft Използваше същата тактика срещу основния си конкурент и вече несъществуващ браузър Netscape Navigator.

Откакто компанията е принудена да се съобразява с антимонополните права, пазарният дял на Internet Explorer постоянно пада. Към януари 2013 г. браузърът на Microsoft държи едва 14.3% от пазарния дял на този пазар. Firefox на Mozilla държи 30.2%, а лидер е Google Chrome с 48.4% пазарен дял. Преди 2005 г., когато се появи Firefox, Internet Explorer беше инсталиран на 70% от персоналните компютри.

Подкрепи Economic.bg