Microsoft смъква цената на Windows 8

Очакванията на компанията са намалението на цените на софтуера да даде импулс на продажбите на ноутбуци и нетбуци

176 ~ 1 мин. четене

Американската технологична компания Microsoft планира сериозно намаление цените на последната версия на операционна си система Windows 8. От есента специалният комплект Windows 8 и офис пакет ще се доставя на производителите на 10.8-инчови сензорни лаптопи за сумата от 40 долара, вместо сегашните 120 долара, съобщава The Wall Street Journal.

Цените на лицензите на Windows 8 за производители на лаптопи с диагонал на екрана 11.6 инча ще паднат с 20 долара. Отстъпката ще влезе в сила от месец май, а по-ниските цени в търговската мрежа ще станат факт през летните месеци. Очакванията на Microsoft са намалението на цените на софтуера да даде импулс на продажбите на ноутбуци и нетбуци.

Генералният директор на Asus Джери Шен отбеляза, че през третото или четвъртото тримесечие на 2013 г. компанията ще може да предложи компютри на по-изгодни цени.

Според редица анализатори, отстъпките за софтуера на Microsoft ще позволят на производителите на компютри да намалят съществено складовите наличности от 10-инчови ноутбуци и да продължат да доставят подобни устройства в някои страни, в които са изгубили пазарни позиции вследвие на кризaта.

 

Подкрепи Economic.bg