Милер: Украйна трябва да върне на Русия $11 млрд.

Киев не приема новата цена на горивото и се готви за алтернативни доставки

Украйна трябва да възстанови сумата 11,4 милиарда долара, неплатена поради отстъпката от цената на руския газ, правена на тази страна през последните четири години. Това заяви президентът на руската газова компания “Газпром” Алексей Милер пред руски телевизии.

Отстъпката бе включена в т. нар. споразумение от Харков, сключено през април 2010 г., което продължи до 2017 г. арендата на пристанище Севастопол в Крим за нуждите на руския Черноморски флот.

Тази седмица Москва денонсира спогодбата, съответно Украйна трябва да възстанови приспаднатата сума, настоя Милер, говорил пред руски държавни телевизии.

Според него Русия фактически е плащала “в аванс”, за да държи и занапред Черноморския си флот в Украйна, значи “сумата 11,4 милиарда долара представлява натрупан от Украйна дълг към Руската федерация”.

Тази седмица Русия обяви, че анулира споразумението от Харков. Според руската страна вече няма никакви основания действието му да продължава, тъй като Крим и град Севастопол – основната база на Черноморския флот, “вече са неразделна част от Руската федерация и върху тях се разпростира нейният суверенитет”.

По-рано вчера след среща на Милер с директора на украинската „Нафтогаз” Андрей Коболев стана ясно, че заедно с доставките за март 2014 г. дълговете за гориво на Киев към Москва надхвърлят 2,2 млрд. долара.

От 1 април "Газпром" повиши цената на газа за Украйна до 385,5 долара за 1 000 кубика газ, докато за първото тримесечие тя бе 268,5 долара, според споразумение, постигнато с бившия президент Виктор Янукович.

В същото време новият украински премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна смята за "неприемлива новата цена на природния газ, която Русия иска да й наложи - почти 500 долара за 1000 куб. метра", съобщава УНИАН.

"Готови сме да продължим да купуваме природен газ на цената, на която е от началото на годината - 286 долара. Това е приемлива балансирана и пазарна цена", каза още Яценюк.

Поради тази причина той посочи, че украинското правителство трябва да е готово за ограничаване или спиране на доставките на газ от Русия.

"Нашата задача е да подготвим два варианта за развитие на събитията. Включително такъв, при който Русия ограничава или прекратява доставките на газ на територията на Украйна", каза премиерът.

Според него поскъпването на руския газ от 1 април ще се отрази негативно на украинската промишленост и населението.

Коментари: 0