Минаваме на автобуси на ток

Държавата предвижда и обекчения за електромобили, обяви транспортният министър Ивайло Московски

6554 ~ 2 мин. четене

Минаваме на хибридни и електрически автобуси. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на официалното представяне на програмата „Енергийна ефективност и зелена икономика”.

Най-новата инициатива на правителството е свързана с подготовка на проучвания относно ускореното въвеждане на електротранспортни средства, с акцент върху тролейбусите, използвани в по-големите градове. „В малко по-далечна перспектива ще се разчита и на хибридни автобуси, както и на чисто електрически автобуси, задвижвани от собствени токоизточници”, допълни Ивайло Московски.

Като пример за развитието на екологичен и енергоефективен градски транспорт той посочи и  успешната реализация на проекта за изграждане на столичното метро, финансиран по Оперативна програма „Транспорт”.

Мерки за създаване на по-добри условия и облекчаването на собствениците на електромобили са сред предложенията на междуведомствена работна група, в която участват представители на няколко министерства и бранша, каза още министърът.

Сред набелязаните мерки са стимулирането на производството на електрически превозни средства и тяхното търсене, изграждането на необходимата инфраструктура и въвеждането на различни облекчения.  

„Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията приветства и подкрепя всички инициативи, които са насочени към подобряване на автопарка, използване на чисти превозни средства в т.ч. „зелени” таксита, по-безопасно и по-екологично шофиране и предприемаме мерки в тази насока”, каза Московски.

Той допълни, че са необходими колективни и координирани усилия за спиране нарастването на енергийната интензивност на транспорта, както и за намаляване въздействието му върху промяната на климата.

„Основната цел, която сме си поставили да постигнем в периода до 2020 г. е изграждането на устойчива, напълно интегрирана, транспортна система, отговаряща на икономическите, социалните и екологичните потребности на обществото”, каза министър Московски. „Реализирането на тази цел е свързано както с подобряването на транспортната инфраструктура и постепенното подновяване на транспортния парк в различните видове транспорт, така и с разработването и внедряването на иновативни решения”, допълни той.

Подкрепи Economic.bg