Министърът извади Владимир Уручев от АЕЦ „Козлодуй“

Евродепутатът вече няма да изпълнява функцията зам.-председател на Съвета на директорите в електроцентралата

412 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев вече не е зам.-председател на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви икономическият министър Асен Василев по време на провелия се днес Обществен съвет по енергетика. За оставката настояха представителите от гражданската квота в Съвета, според които Уручев не може да съвместява депутатския пост в Европейския парламент с членството в управителни и надзорни съвети в държавните енергийни дружества. Минути по-късно министърът на икономиката Асен Василев обяви, че Уручев, който е бил в два борда, е напуснал този в АЕЦ.

Решението за освобождаването на евродепутата от управлението на атомната електроцентрала не е изненада и вероятно министърът го е взел доста преди настояването на гражданите. На предишния Обществен съвет, който се състоя преди седмица, Асен Василев обяви, че ще смени 23-ма от членовете в бордовете на 11 държавни компании, половината от които са в енергетиката.

Няколко дни след това икономическият министър направи публично изказване, в което се обяви против политическите назначения в държавните компании. Според него мениджърите на дружествата трябва да са специалисти и да са избрани задължително с конкурс.

Василев обяви още, че в момента тече конкурс за директор в АЕЦ "Козлодуй". Досегашният изпълнителен директор Валентин Николов трябва да участва задължително в него, ако иска да остане на поста си.

Подкрепи Economic.bg