Мистър/Мисис Икономика 2007

„Българска фондова борса - София" АД

3707 ~ 2 мин. четене

Ако вярваме на наградите – българската икономика се развива напред и нагоре, особено в сектора на публичните компании. Общо три награди бяха връчени в сряда на националния конкурс "Мистър/Мисис Икономика 2007", и трите на хора от фондовия пазар.

Голямата награда за втора поредна година прие изпълнителният директор на Българската фондова борса Бистра Илкова, която тази година я взе от името на институцията, а предишната – като нейна лична. Призовете за принос в развитието на българската индустрия и на небанковия финансов сектор получиха председателят на управителния съвет на "Монбат" Атанас Бобоков и Петко Кръстев, изпълнителен директор на "ДСК Управление на активи".

Това е голямата награда, връчвана за 12-та поредна година и всички директори на дирекции от борсата са се подредили в полукръг и произвеждат най-силните аплодисменти за цялата вечер, когато борсата е обявена за победител. Официалната реч е в стила на случая – заради увеличаване на общата пазарна капитализация, ръстът на индексите, набраните общо 1.5 млрд. лв. от публични предлагания на ценни книжа.

За миналата година се казва, че е годината на IPO в България, след като за пръв път толкова много компании излязоха на борсата, набирайки капитал. Най-знаковите – Първа инвестиционна банка и Корпоративна търговска банка, добивната компания "Каолин" и историческото предлагане на "Трейс груп холд". При последното почти надминахме китайския рекорд за презаписване, кризата на световните пазари обаче не обещава повторение на добрата година.

Че сред номинациите и наградите преобладават свързаните с фондовия пазар, отбелязва с видимо задоволство един от служителите в борсата.

Държавата също помага - само че наградените не успяха лично да си вземат статуетките. Икономическият министър Петър Димитров за цялостната му дейност и заради въвеждането на плоския данък взе един от четирите приза, дадени "За принос в развитието на бизнес средата".

Транспортният министър Петър Мутафчев и финансовият Пламен Орешарски също не успяха лично да си получат статуетките, вместо тях отново ги взеха заместниците им. Специално подчертано от организаторите - за пръв път се дава отличие за подобряване на бизнес средата, и това май е една от малкото подобни награди за представители на държавната администрация. Също за принос към подобряването на бизнес средата награда получи и председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски.

С грамоти на номинирани за развитието на индустрията останаха председателят на Българска минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков, собственикът на "Технологика" Огнян Траянов и другите двама представители на капиталовия пазар – шефът на "Софарма" Огнян Донев и председателят на управителните съвети на "Холдинг Пътища" и "Мостстрой" Орлин Хаджиянков.

Интересни бяха и номинациите в небанковия сектор – Николай Ялъмов от "Капман", "Бенчмарк груп", награденият Петко Кръстев, Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд" и всички заедно – Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
Пълните съобщения за номинациите и наградените в конкурса "Мистър/Мисис Икономика 2007" можете да намерите на сайта на организаторите от Асоциацията на индустриалния капитал в България - www.bica-bg.org.

Подкрепи Economic.bg