Митрополит Антоний: Разделението в обществото е на всички нива

Дължим извинение заради скандалите в последно време, които накараха хората да се отдалечат, признава духовникът

„Разделението в обществото е на всички нива, във всички институции и това се дължи на липсата на любов. Трябва да бъдем повече заедно“. Това заяви митрополит Антоний, цитиран от Kmeta.bg. 36-годишният мъж, когото наричаме "дядо", признава, че днес, повече от всякога, има разделение в обществото.

До 24-та си годишнина митрополитът носи светското си име Живко Михалев. След това обаче поема по духовния път и така стига до Западно- и Средноевропейски митрополит. Отказва се от съвременния начин на живот и изкушенията, които той предлага. Говори за тях без тежест. "Имал съм своите изкушения и изпитания, но не съм преставал да се моля", споделя дядо Антоний.

Той не се е отказал от съвремието. Заради честите си пътувания, подобно на своите връстници, Антоний комуникира в социалните мрежи. "Фейсбук" пък е един от методите, които използва, за да популяризира дейността на митрополията си.

Най-младият ни митрополит признава, че духовността дължи извинение. "Дължим извинение заради скандалите в последно време, които накараха хората да се отдалечат, особено младите", казва дядо Антоний.

Според него всички ние сме длъжници на нашите деца, на държавата и семейството. "Много млади хора не си дават реална сметка какъв е смисълът на живота", констатира духовникът, който е мост зад и пред вярата за българските общности зад граница.

Митрополитът се притеснява, че "този "вечен купон" на младите ще спре и тогава те ще видят, че са пропилели времето си". Затова и най-много го боли, че именно младежите избягват църквата.

Въпреки това дядо Антоний е оптимист, че има по-добро бъдеще за нас, ако се осланяме на вярата и любовта.

Коментари: 0