Мизерия в завод за iPhone 5

Статия и снимки от живота на работниците, заснети по време на 10-дневния престой на журналиста в предприятието, бяха публикувани в Shanghai Evening Post и разпространени от много други сайтове

156 ~ 1 мин. четене

Репортер под прикритие разкри условията за производство на iPhone 5 в китайски завод на Foxconn - основния партньор на Applе, съобщава TechNews.bg.

Статия и снимки от живота на работниците, заснети по време на 10-дневния престой на журналиста в предприятието, бяха публикувани в Shanghai Evening Post и разпространени от много други сайтове.

Заводът отвън

Акцентът в репортажа е върху ужасните условия, при които живеят работниците. Общежитието е пълно с хлебарки, а новопостъпилите китайци получават мръсни чаршафи.

Започва работният ден

При назначаването, репортерът е подписал договор, който му забранява да разпространява каквато и да е информация, свързана с производството, отвъд пределите на завода.

На конвейера

Освен това мениджърът по човешки ресурси е поискал от работника да укаже в анкетния лист, че няма никакви противопоказания за работа в шумни помещения, с токсични материали и др.

iPhone

В седем от 10-те дни престой в завода на Foxconn маскираният като работник журналист е бил инструктиран и запознаван с процесите на производство. Неговият пряк началник му е внушавал, че трябва да се гордее, че асемблира iPhone 5.

В общежитието

Репортерът под прикритие е отговарял за маркировката на задния капак на смартфона. Той е маркирал местата, на които се залепва специална лента преди боядисването. За една работна смяна с продължителност 10 часа работникът е обработвал около 3 хиляди компонента.

Спалнята

Отбелязват се също повишените изисквания към сигурността. Дори и при най-малко подозрение, работникът е уволняван. В статията се посочва случай, при който е изгонен един от работниците за това, че се е опитал да изнесе USB кабел от завода.

Премиерата на iPhone 5 е тази вечер.

Подкрепи Economic.bg