Модернизират 110 ферми по ПРСР

Проектите на стойност 24.2 млн. лв са свързани основно със закупуване на селскостопанска техника

3905 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

110 ферми ще получат 24.2 млн. лв по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), съобщават от ДФ "Земеделие". Точният размер на одобрените субсидии е 24 228 271 лв.

Проектите са свързани основно със закупуване на селскостопанска техника. По-голямата част от тях идват от стопанства, отглеждащи овошки, зърнени и маслодайни култури. Европейските средства ще спомогнат за изграждането на системи за напояване и закупуване на посадъчен материал, трактори, пръскачки, дискови брани, машини за привързване на лозя и други. Няколко ферми ще изградят складове за съхранение.

Субсидии получават и биостопанства. Одобрение е получил проект за прочистване на площи и закупуване на техника за отглеждане на биологична шипка, както и за създаване на нови насаждения от биологични орехи, лешници и грозде.

В сферата на животновъдството най-много проекти са от кравеферми. Средствата от ПРСР ще спомогнат за закупуването на оборудване за покриване на европейските стандарти за хуманно отношение към животните.

Три птицеферми, две овцевъдни и две свиневъдни стопанства също ще получат средства от ПРСР. Птицефермите ще инвестират в топлоизолация, фуражна кухня, оборудване за отглеждане на пуйки и клетъчно отглеждане на кокошки носачки на хале. По други четири проекта ще бъде закупен пчеларски инвентар и оборудване.


Подкрепи Economic.bg