Чуждестранните инвестиции се завръщат в Гърция

Индексът ASE е нараснал с 33.4% през 2012 г.

72 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Чуждестранните инвеститори се завръщат в Гърция, пише руският бизнес вестник "Ведомости". През втората половина на 2012 г. вложенията в гръцки акции са на стойност 109 млн. евро.

Като основна причина за растящите инвестиции, финансовите анализатори отбелязват все по-малката вероятност средиземноморската страна да напусна Еврозоната. Сред другите причини е и евтината работна ръка, чиято цена спадна с почти 1/3 в периода на кризата. Това повишава конкурентоспособността на производството.

По данни на Европейската комисия, през 2012 г. един час работа е поевтинял с 8.1%. Прогнозите са през тази година той да стане по-евтин с още 6.1%.

"Част от инвеститорите вече вярват в способността на Атина да проведе реформи и да изпълни условията на международните кредитори", отбелязва финансистът от VR Capital Group Ричард Дейц.

Според данни на Атинската фондова борса, индексът ASE е нараснал през изминалата година с 33.4%, а от началото на 2013 г. - с 10.51%, достигайки 994 пункта. Въпреки това, анализаторите припомнят, че пика от 6355 пункта, достигнат преди 2001 г., остава много далеч.

Гръцкото правителство декларира, че ще предприеме действия за още по-голямо стимулиране интереса на инвеститорите към страната. Управляващите планират създаването на икономически зони, в които да има данъчни облекчения и опростена процедура за издаване на разрешителни.

 

Подкрепи Economic.bg