Модернизират АЕЦ "Козлодуй" с 600 млн. лв. заем

Енергийният министър Делян Добрев е категоричен, че България трябва да развива ядрената си енергетика

3608 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За модернизацията на Първата атомна електроцентрала "Козлодуй" ще са необходими 500-600 млн. лв., които могат да бъдат осигурени и чрез заем. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред парламентарната комисия по енергетика, цитиран от Money.bg. Той е категоричен, че България трябва да развива ядрената си енергетика.

Енергийният министър посочим, че ако не се строят нови ядрени мощности, през 2033 г. в енергийната система на България ще останат само 5,6,7 и 8 блок на ТЕЦ "Марица изток 2", ТЕЦ "АЕС Гълъбово", фотоволтаиците, вятърните генератори и централите на биомаса.

Стойнев коментира и арбитражното дело, което руската "Атомсройекспорт" заведе срещу България във връзка с поръчаното и произведеното оборудване за АЕЦ "Белене". "НЕК вече разполага с всички необходими документи по отношение на защитата и работи в пълен синхрон с адвокатската кантора "Уайт енд Кейс". Министърът заяви, че ако депутатите искат да изслушат подробен доклад за подготвеността на защитата по делото в Арбитражния съд то това може да стане на закрито заседание на комисията.

Подкрепи Economic.bg