Молдова ни отваря пазар към Русия

Ще помагаме на страната за изграждане на Агенция по храните, стана ясно след посещението на премиера Владимир Филат в София

6398 ~ 2 мин. четене

България ще внася стоки в Русия през Молдова. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след срещата с молдовския му колега Владимир Филат, който е на посещение в София.

Идеята е да внасяме полуготови суровини в Молдова, там те да бъдат обработвани и след това да бъдат внасяни в Русия, като се използват по-ниските мита между страните от ОНД, съобщи агенция Стандарт нюз.

Надявам да достигнем така желаната диверсификация от много страни в региона с подкрепата на Европейската комисия, каза още премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Филат.

Борисов обясни, че се работи активно по интерконекторната връзка България - Турция, а през май се прави първа копка за изграждането на интерконектора с Румъния.

На практика интерконекторът, който си строят Молдова с Румъния, ще ни върже в единна система и разбира се очакваме много. Владимир е много добър приятел и с г-н Алиев, президента на Азербайджан, така че всички ние работим много активно и с ЕК по интерконектора България - Турция, каза Борисов.

До края на месеца предстои официално посещение на българския премиер в Азербайджан. В момента пък българският министър на икономиката Делян Добрев е в Дания и южният газов коридор ще е основната тема на разговор между него и комисаря Гюнтер Йотингер.

Искам специално да благодаря на премиера на Молдова за това, което се прави в района на Тараклия, за това, че пое ангажимент за една наша молба Тараклийският университет да стане регионален, каза още премиерът Бойко Борисов на срещата.

Очакваме с нетърпение премиера Бойко Борисов в Кишинев, каза от своя страна Владимир Филат. Той допълни, че се надява в рамките на това посещение в Молдова да се организира междуправителствено заседание и да се планират съвместни действия за в бъдеще. „Много съм горд, че в лицето на г-н Бойко Борисов имам един много добър приятел”, каза гостът.

10 експерти от Молдова идват у нас на 14 май, за да работят с наши експерти по безопасността на храните. Ние ще предоставим техническа помощ в създаване на Агенция за безопасност на храните в Молдова, стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който откри българо-молдовски икономически форум.

„Надяваме се, нашият опит да бъде споделен с нашите молдовски колеги. Молдова е една от страните с компактно българско население и аз искам да призова българския бизнес да инвестира в тези региони”, каза още Найденов.

 Подкрепи Economic.bg