Момчето от мандрата Хамди Улукая

Балкански йогурт донесе на турския емигрант милиарди и световно признание за предприемачество

Възход

Момчето от мандрата Хамди Улукая
440 ~ 1 мин. четене
Автор: Ния Илиева

Хамди Улукая израства в Ерзънкан, Турция и работи в семейната мандра. Докато учи полотически науки в Турция, младият турчин от кюрдски произход заминава за САЩ, за да усъвършенства английския си, но с малък банков заем стартира собствен бизнес. Днес компанията му Chobani (Чобани-  от турски чобан - овчар) има над 3000 служители по света и оборот за над милиард долара. През 2013 г. той получи и наградата на „Ърнст и Янг” за Световен предприемач на годината. През предходната 2012 г. пък компанията го награждава с националната награда за предприемачество.

Историята на успеха понякога идва след невероятен обрат. Ето как за няколко години момчето от мандрата, както Улукая сам описва себе си, става милиардер.

Хамди заминава за САЩ през 1994 г. и учи в университета „Аделфи”. После се заселва в Облъни – столицата на щата Ню Йорк и започва да прави това, което умее най-добре – сирене. Оосновава собствена малка фирма "Ефратес", която прави млечния продукт и го продава на търговци на едро. Товари стоката в колата си и обикаля сам из Източното крайбрежие да търси клиенти. Малко по малко бизнесът му става по-стабилен , но и до днес той си спомня за времето от 2002 до 2004 г. като най-трудните години в живота си. На следващата година идва голямата промяна.

Повече четете в бр. 40 на сп. "Икономика"

Коментари: 0