Moody`s оцени финансовата стабилност на България

В доклад на агенцията се посочва, че страната ни е втора по най-малка нужда от допълнително финансиране

168 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България е втората държава след Естония, която има най-малка необходимост от допълнително финансиране на бюджета си. Това е заключението в доклад на международната кредитна агенция Moody's Investors Service, цитиран от Bloomberg. Талин ще се нуждае от 3.2% от БВП, сочат разчетите на анализаторите.

От Финансовото министерство обявиха, че през тази година България планира да набере 1.2 млрд. лв. чрез емитиране на ДЦК на вътрешния пазар. Страната ни няма да излиза на международните пазари през 2013 г. През 2012 г. правителството набра 950 млн. евро от международните пазари. Парите обаче бяха необходими, за да се "превърти" друг дълг на стойност 919 млн. евро, чийто падеж беше на 15 януари 2013 г.

Точно на противоположния полюс е Унгария, която според анализаторите на агенцията през тази година ще трябва да набави външно финансиране равняващо се на 19% от БВП на страната. След нея се нарежда Чехия, която ще се нуждае от сума равна на 12.7% от БВП.

Moody's прави прогноза за необходимостта от допълнителен финансов ресурс през 2013 г. на 11 страни от региона  като в низходящ ред ги подрежда така - Унгария, Чехия, Словакия, Турция, Румъния, Полша, Словения, Литва, Латвия, България и Естония.    

"Общо нуждите от кредитиране на Източна Европа се свиват спрямо миналата година като дял от БВП на региона, тъй като правителствата продължават да харчат контролирано, а икономическият растеж се възстановява", се посочва в анализа. Перспективите на региона се подобряват, тъй като опасността от заразяване от дълговата криза в еврозоната намалява, е оценката на рейтинговата агенция.

В стойностно изражение необходимостта от финансиране на региона ще нарасне с 4.1% спрямо миналата година до 184 млрд. евро, но като дял от от БВП ще се свие до 9.9% 10.2% през 2012 г.

Подкрепи Economic.bg