Moody`s прати рейтинга на Хърватия "на боклука"

Кредитната агенция понижи оценката по дългосрочния дълг на страната от от "Baa3" до "Ba1"

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Една от трите най-влиятелни кредитни агенции в света - Moody's Investors Service свали дългосрочния рейтинг на Хърватия до ниво "junk" (боклук). Агенцията отнема една степен от оценката по дългосрочния дълг на страната от "Baa3" до "Ba1". Перспективата пред новия рейтинг се увеличава от "негативна" на "стабилна".

В становището на Moody`s се посочва, че икономиката на Хърватия е малко вероятно да отчете ръст през тази година. "Това я поставя в групата на икономиките, в които инвестициите са оценявани като спекулативни. Понижението отчасти е резултат от бавния темп на реформите, провеждани от управляващите в страната и от неспособността на правителството на намали излишните разходи", съобщава AFP.

"Въпреки че бившата югославска република ще се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през юли, гражданите ще изпитват затруднения да извлекат всички възможни ползи от членството си, поради структурни слабости, които ограничават способността им за усвояване на европейските фондове", се казва още в становището Moody's.

Хърватската икономика е затънала в бюрократични ограничения. Ситуацията обаче едва ли ще се влоши допълнително, което е накарало агенцията да даде на страната "стабилна" перспектива.

Друга световна агенция - Standard & Poor's намали рейтинга на страната до "junk" през декември.

Подкрепи Economic.bg