Moody's свали перспективата на Германия до негативна

Очакванията са догодина растежът на първата икономика в Европа да достигне 1.5%

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Международната рейтингова агенция Moody's запази най-високия рейтинг ААА на Германия, но с негативна перспектива, предаде ИТАР–ТАСС. Информацията идва ден след появилите се слуховете за възможно намаляване на рейтинга на страната, които разтърсиха световните пазари.

Високият ръст на производителността, умереният растеж на заплатите и силното световно търсене на германски продукти са позволили на страната да създаде широка икономическа база, чиято устойчивост се подкрепя от излишък по текущата сметка“, отбелязват анализаторите на рейтинговата агенция.

Moody's посочва, че годишният доклад за рейтинга на Германия „е годишна оценка на пазарите и не съставлява рейтингово действие“. Рейтингът на водещата икономика в Европа, която се справя много по-добре от съседите си в еврозоната в условията на криза, „показва развита, разнообразна и високо конкурентна икономика със стабилно ориентирана макроикономическа политика“, пише БГНЕС.

Агенцията подчертава, че Берлин е успял да избегне рецесията, но икономическият растеж се е забавил силно до 0.7% през 2012 г. от 3% през 2011 г. Според прогнозата през настоящата година растежът ще продължи да се забавя, като очакванията са БВП да се разшири с 0.4% заради свиването на износа. Това обаче ще бъде частично компенсирано от стабилното вътрешно търсене и силните данни за заетостта.

За 2014 г. агенцията прогнозира, че растежът в Германия ще достигне 1.5%.

Подкрепи Economic.bg