Московски кани израелски фирми у нас

Според министърът те могат да участва в концесията на летища и пристанища

Снимка: МТИСТ

Възможностите за сътрудничество в областта на транспорта и електронното управление бяха обсъдени по време на официално посещение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Московски в Израел.

Министър Московски представи проектите, които се реализират в нашата страна, както и приоритетите за развитие на транспортната инфраструктура след 2014 г. „В момента в България, само по Оперативна програма „Транспорт”, се реализират транспортни обекти за около 3,6 млрд. лв.”, каза Ивайло Московски по време на срещата си с израелския му колега Израел Катц. Той акцентира, че през следващите години ще стартират търгове за нови големи проекти, като общата сума на инвестициите ще надхвърли 4 милиарда лева. „За проектите, за които не можем да осигурим европейско финансиране, ще ползваме публично-частното партньорство и смятам, че израелски компании може да проявят интерес към концесията на летища и пристанища, каза министър Московски.

България приоритетно инвестира в модернизацията на ж.п. и пътна инфраструктура, проекти за подобряването на интермодалността и водния транспорт. „Надяваме се тези проекти да привлекат сериозни компании от Израел, които са се доказали на световно ниво”, допълни българският министър. По думите му интересът от израелския бизнес ще доведе до повишаване на конкуренцията и качеството на изпълняваните проекти. „Надяваме се с това посещение да поставим основите на дългосрочно сътрудничество и партньорството с израелския бизнес да стане традиционно”, каза още Ивайло Московски.

По време на визитата бе обменен опит в областта на електронното правителство. Двете страни представиха организационната структура на електронното управление, начините на финансиране на цифровата администрация, електронните услуги с най-значим икономически ефект. Бяха финализирани текстовете на Договора за сътрудничество в областта на ИКТ, съобщенията и електронното правителство. Очаква се стратегическият документ да бъде подписан по време на предстоящото през есента междуправителствено заседание между България и Израел.

По предложение на Ивайло Московски двете страни се споразумяха да бъде издадена съвместна пощенска марка, която да символизира развитието на двустранните отношения. До този момент не е правен общ българо-израелски филателен проект. Една от възможните теми е отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през 2013 г.

В рамките на посещението бяха продължени и експертните разговори по подписването на Спогодба за морско търговско корабоплаване между двете държави. Обменен бе опит и при организацията на сигурността на пристанищата и др. Министерствата на транспорта на България и Израел се договориха да бъде създадена съвместна работна група, която да работи в тясно сътрудничество по безопасността на летища, пристанища и гари. „Можем да научим много от израелските колеги по отношение на сигурността на обектите, където се концентрират много хора и очакваме те да ни помогнат при внедряването на съвременна техника и организация на безопасността“, каза министърът.

Коментари: 0