Мрачно настояще за еврото, лоши перспективи за долара

Към проблемите на еврозоната се добавят и опасения за рецесия в САЩ

Еврото слезе до двумесечно дъно срещу долара, след като еврозоната и МВФ не успяха да се споразумеят за дългосрочен план, който да редуцира гръцкия дълг, което пък пречи и на непосредствените траншове за Атина.

Въпреки че пазарите очакват Гърция да се справи тази седмица без помощите на които разчиташе, несигурността относно краткосрочното и дългосрочното намаляване на дълга е достатъчно основание, което отблъсква от еврото.

При блокирани финанси от международните кредитори, Гърция възнамерява да продава държавни облигации днес, за да рефинансира падеж от 5 милиарда евро в петък. Пазарите обаче се съмняват, че аукциона ще е успешен.

Евро/долар падна до 1.2676 и по този начин заличи около 4/5 от печалбите направени след решението през септември на ЕЦБ да въведе програма за изкупуване на държавните облигации с цел намаление на испанския дълг. Единната валута не е спирала да поевтинява от върха на 1.3140 в средата на октомври, когато премина еуфорията от програмата на ЕЦБ.

Кросът евро/йена  слезе на 100.51 и заплашва да пробие едномесечното дъно от 100.43, което достигна в петък. Финансовите министри от еврозоната се споразумяха да дадат на Атина още две години за достигането на бюджетните цели, но МВФ и еврозоната не могат да се споразумеят кой да поеме разходите, които са около 33 милиарда евро, както и за датата на дългосрочните цели. В понеделник председателят на Еврогруп Жан-Клод Юнкер съобщи, че нова среща на групата ще има на 20 ноември, преди срещата на върха на ЕС на 22 ноември, но някои анализатори предвиждат, че нови преговори са нужни още тази седмица, за да се постигне споразумение.

В добавка към проблемите на еврозоната, опасенията за рецесия в САЩ ако Вашингтон не успее да избегне фискалната пропаст допълнително намаляват търсенето на рискови активи, а това помага на долара. Според дилърите това обаче може и да навреди на зелените пари ако инвеститорите започнат да залагат, че Федералния резерв ще предприеме допълнителни облекчения, които да намалят ефекта от фискалната пропаст. В такъв случай слабостта на долара може да стане най-очевидна срещу йената, която има склонност да се представя най-добре, когато се избягват рисковете, заради позицията на Япония на нетен кредитор.

Долар/йена падна до 79.27 и приближава триседмичното дъно от 79.07. Двойката за кратко нарасна до 79.64 при появили се спекулации, че министър-председателят Йошихико Нода може скоро да разпусне парламента и да проведе бързи избори преди края на годината. Социологическите проучвания дават предимство на лидера на консервативната опозиционна Либерално-демократична партия Шинзо Абе, който подлага на натиск Японската централна банка за нови монетарни облекчения.

Стабилността на долара притиска златото

Златото падна при тънка търговия след понижението на еврото до двумесечно дъно срещу долара при несигурността дали нов транш от финансови помощи ще има за Гърция, за да плати задълженията си.

Въпреки че заплахата от идващите увеличения на данъците и намаления на разходите в САЩ могат да привлекат купувачи, растежа на жълтия метал е ограничен заради силата на долара и слабостта на акциите, които често провокират инвеститорите да продават златото, за да покриват загубите си.

Рано сутринта спот цената е 1724 долара за тройунция след триседмичния връх в петък на 1738 долара. Въпреки спада обаче златото отчита засега растеж от около 10% за годината. В момента е налице разочарование заради неуспеха за пробив на 1738 долара, докато силата на зелените пари също възпират покачването. Покупките от физическия сектор почти липсват и хората най-вероятно изчакват спад на цената до 1700 долара преди да се включат.

Спот цената изригна до рекордни стойности от 1920 долара за тройунция през 2011 година, когато инвеститорите потърсиха убежище в метала по време на дълговата криза в Европа. Волатилната търговия тази година доведе до повишение до 11-месечен връх през третото тримесечие, което се изчерпа под нивата от 1800 долара за тройунция.

На другите пазари акциите падаха заради патовата ситуация около фискалната пропаст в САЩ, а еврото слезе до най-ниски нива за последните два месеца при липсата на споразумение между МВФ и еврозоната относно датата до която трябва да се свие гръцкия дълг. Американските политици се завърнаха вчера в столицата със 7-седмичен срок да достигнат до споразумение относно увеличението на данъците и намалението на разходите, които могат да доведат до нова рецесия. Златото би нараснало при опасения за рецесия.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust са намалели с 0.07% в петък спрямо нивата от четвъртък. В същото време активите на най-големия сребърен фонд също разположен в Ню Йорк iShares Silver Trust са нараснали с 0.45% през същия период.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0