Мудна икономика удря Европа

Активността в производствения сектор на няколко страни от еврозоната се понижава за втори пореден месец

Производителната дейност в еврозоната се свива рязко през юни и безработицата достига рекордно ниво, което е и последния знак, че икономическите проблеми на Европа се влошават на фона на дълговата криза в региона и по-широкото глобално забавяне на икономиката.

Данните допълнително указаха натиск върху Европейската централна банка да намали основния си лихвен процент, ход, който ще придвижи паричната политика в близост до големия срив през септември 2008, когато Lehman Brothers се срина.

Испанските държавни служители протестираха срещу бюджетните съкращения в Барселона в четвъртък. Безработицата на страната достигна 24.6% през май, като повече от половината от младите хора са безработни – над 55 на сто. Всичко това рефлектира дори в силна Германия.

"Настроението пада неимоверно", заяви в Германия управляващият директор на Schoder GmbH, Кирстен Щайнмюлер, компания, която е производител на инструменти за гравиране на специални машинни части. „Новите поръчки са спаднали с около 10% от началото на годината”, казва тя. За сравнение ръстът през 2011 година бе почти 20%. "Определено ефект оказва не само слабостта в Гърция и поръчките на повечето средни предприятия падат значително”, споделя Кирстен Щайнмюлер.

Тя не наема нови служители, за разлика от миналата година, въпреки че няма планове за намаляване на персонала за момента, който се състои от 80 души.

Активността в производствения сектор на Великобритания също се понижава за втори пореден месец през юни, въпреки че темповете на свиване се забавени, според последни данни.

Безработицата в 17-членния блок в еврозоната нарасна до рекордно ниво от 11,1% през май, като над 88,000 души се присъединиха към редиците на безработните за този период. Пропастта между развития север и крехкия юг се разширява допълнително. Равнището на безработица в Германия се задържа на 5,6%, докато това на Испания се покачи до 24,6%. Повече от половината от младите хора в Испания и Гърция не са на работа.

Коментари: 0