Мутафчиев: Културата не е неотложна нужда за правителството

Театрите готвят протест, предупреди председател на Съюза на артистите в България

120 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Сегашното правителство изтегли 1 милиард лева заем, който е за неотложни нужди. Оказа се, че тези нужди са петима възрастни пред президентството, за да им платят пенсиите, няколко майки, които не си дават сметка, че техните деца ще връщат този заем. Къде са другите пари? Така актьорът и председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев коментира в ефира на Нова телевизия решението на министъра на културата Петър Стоянович да промени начина на доплащане от държавата. "Реформата" предвижда държавата вече да не дава пари за всеки продаден билет, а да плаща за "качествена продукция".

"Министърът щял да въведе художествен критерий. Кой ще определя художествения критерий? Кой ще каже дали една постановка е с по-високи художествени качества или е с по-ниски? Кой точно? Аз съм питал министър Петър Стоянович, но той не отговаря", каза Христо Мутафчиев.

Според него Министерството на културата има един основен проблем в момента и той е, че ведомството "се е превърнало в една пощенска кутия, през която преминават пари, за да достигнат до театрите". "Министерстовото няма сериозен бюджетар, министерството има жътвар. Визирам конкретно главния секретар на министерството, която идва от министерството на земеделието. Тази жена и нейният екип са заложили прогнозен приход между 220 и 280 хил. лв. за един от театрите в София през август, когато обаче театрите не работят. Тя идва от земеделското министерство, където август месец е жътва", каза актьорът.

"Управляващите режат от парите за култура, вместо да дадат повече", каза още Мутафчиев. "Не е моя работа да давам акъл на министрите и управленците откъде да извадят пари, защото навремето, когато плюеха Дянков за неговата политика, той намери пари за култура", добави той.

Според него за всяко правителство би трябвало да е радост, че публиката в залата става все повече и повече", каза председателят на Съюза на артистите в България и добави, че за това правителство е тъга, когато хората ходят на театър. Той изнесе цифри, които показват, че посетителите в театрите миналата година са били 900 хил. човека, а през тази са вече 1.8 млн. човека.

Мутафчиев заяви, че реалната цена на билета е около 40-50 лева, но тъй като публиката не може да си позволи такава цена, билетите са 8-10 лева, а останалото е ангажимент на държавата. "Работата на министъра на културата е не да говори глупости по студията и да хвърля тези във въздуха", категоричен е актьорът.

Председателят на Съюза на артистите в България каза, че в театрите има неплатени заплати от септември. Той предупреди, че скоро ще има протест на театрите, на сценичните изкуства и на интелектуалците.

Подкрепи Economic.bg