Музеят на София отваря през пролетта

Предвижда се музеят да бъде на четири нива, на които посетителите ще могат да видят 120 хил. експоната, разказващи за историята на града

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Музеят за историята на София ще бъде готов през пролетта и ще е в Централната минерална баня. Това съобщи заместник-кметът по строителството в столицата Ирина Савина, цитирана от вестник "Монитор". Ремонтът на музея започва със закъснение от 4 месеца, заради обжалване на избора на изпълнител – обединение "Света София 2013".

Предвижда се музеят да бъде на четири нива, на които посетителите ще могат да видят 120 хил. експоната, разказващи за историята на града. Сред тях са бюрото на Стефан Стамболов, което му е подарено от Бисмарк, огромен салонен часовник, подарък на Фердинанд от британската кралица Виктория през 1905 г. по случай сватбата му с Мария Луиза, както и старият дървен шкаф от дома на Иван Гешов, който има хладилна част и място за лед и е бил супермодерен за времето си.

Сред експонатите ще бъде и каляската на френската кралица Мария Антоанета, пристигнала в България за сватбата на Фердинанд. Най-различни картини, мебели, икони и каляски, принадлежащи на двореца и на видни политици и общественици, ще красят музея.

"Превръщането на Централната баня в Музей за историята на София се финансира с 5.9 млн. лв. от "Регионално развитие". Освен това от бюджета на общината са осигурени 2.4 млн. лв. за допълнителни ремонти - на покрива, монтаж на асансьори, външно осветление на сградата", обясни Савина.

Предвижда се в северната част на Централната баня да бъде разположен модерен водолечебен и СПА център.

Подкрепи Economic.bg