НАП започва акция "длъжник"

Целта е да се съберат максимално много стари задължения, чиято давност изтича

Националната агенция за приходите (НАП) започва акция с наименование "Длъжник". Целта е да се съберат максимално много стари задължения, чиято давност изтича.

Списъците с имената на некоректните с големи дългове вече са изготвени. В тях попадат физически лица,които дължат над 5000 лв с лихвите, както и фирми със задължения над 10 000 лв. Става въпрос не само за данъци и осигуровки, а и за глоби от КАТ, бившите ХЕИ, съдилища и всякакви други държавни институции.

Под прицела на данъчните първо ще са задълженията с изтичащ петгодишен давностен срок. В най-скоро време първите 28 000 длъжници ще получат обаждане от кол-центровете. След това започва да тече седемдневен срок,в който се уточнява размера на задължението. Това ще стане в данъчната служба. Служителят на кол-центъра ще даде точна информация кой е данъчният експерт,с който длъжникът ще контактува. При срещата между двамата могат да се изчистят евентуални неточности като неправилно изчисляване на задължението или длъжникът да представи документ,че вече го е платил. След като и това е направено, се дава 14-дневен срок за издължаване. Ако плащане не постъпи, могат да се предприемат процедури за принудително събиране на задълженията. 

Коментари: 0