На Майдана се учихме на протест от българските си братя

Властта тиражира лъжи, че опозицията губи подкрепа сред народа, казва лидерът на украинската националистическа партия СВОБОДА Олег Тягнибок

Един от тримата лидери на опозицията в Киев пред "Икономика":

192 ~ 4 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Олег Тягнибок е лидер на украинската националистическа партия СВОБОДА. Той застава редом до популярния лидер на УДАР Виталий Кличко и до Арсений Яценюк, наследил партията „Батькiвщина“ („Родина“ в превод от украински – бел.ред.) от експремиера Юлия Тимошенко. Често по негов адрес се чуват често нелицеприятни квалификации. Истината обаче е, че не прави впечатление на агресивен националист, а и наистина е добър оратор. Това видя репортер на Economic.bg зад сцената на опозицията на Майдан „Незалежности“ (Пл. „Независимост“). Именно след поредната му реч говорихме с него - реч с призив хората да не се предават до оставката на правителството и връщане на парламентарната демокрация. Разговорът протече при около -10 градуса и между палатките, в които се топлят сътрудниците му на фона на концерт, последвал появата му пред симпатизантите на #Maйдана като поредно протестно движение в европейски мащаб.

Г-н Тягнибок, как оценявате ситуацията на Майдана в момента, очаквате ли властта да се предаде, дали хората не са уморени?

Целта ни е да останем на Майдана до крайна победа, докато властите не позволят на хората да си направят собствен избор, докато не им чуят гласа, докато не понесат отговорност за стореното, за всички престъпления и насилието срещу техните братя-протестиращи.

Не мога да не ви попитам дали все още сте сигурни, че народът подкрепя действията на опозицията. Казват, че заради това че влизате в излишни преговори с властта, популярността Ви и тази на Вашите колеги като опозиционни лидери (Виталий Кличко и Арсений Яценюк) все повече намалява.Така ли е, какво предприемате, за да удържате хората?

Информацията, че опозицията губи популярност е тиражираната от самата власт пропагандно. Както виждате тук на Майдана (сочи към оживения след речта му площад – бел. ред.), хората не се уморяват, не се предават и активно работят за бъдещето Украйна, борят се за бъдещето на своите деца, за европейския път на страната, който да не зависи от олигархията и чуждестранни интереси.

Българите в Молдова се обявиха за влизане в Митническия съюз. В Украйна те са още повече, не се ли притеснявате, че и те ще подкрепят проруска ориентация на страната?

Ние като опозиция и партията СВОБОДА в частност сме абсолютно против Митническия съюз и всякакво такова партньорство с Русия. Ние вярваме, че Украйна може да има собствен път и той не отрича асоциирането в ЕС, което властите ни осуетиха.

Сред нашите поддръжници има доста хора от българските региони като Одеска област или Бердянск (Източната част на Украйна, по крайбрежието на Азовско море, където живеят т.нар. „таврийски българи“). Имам информацията, че на българите в Одеса им оказват натиск и ги заплашват само заради това, че подкрепят партията ни. Ходил съм там лично и съм им благодарен на хората, защото въпреки всичко ни предоставиха и зала за провеждане на срещи с избиратели и не се притесняват открито да изразяват политическите си възгледи.

В България от около 250 дни продължават протестите на опозицията срещу правителство, което за момента изглежда няма намерение да подава оставка. Има ли смисъл от такова противопоставяне, което не води до конкретни резултати, трябват ли по-активни действия?

Запознат съм със събитията в България и ние донякъде се учим от братския български народ. Смятам, че не бива хората там да се предават до победния край. Според мен солидарността е най-важното нещо, както и взаимната подкрепа срещу властите, които хвърлят страната в краката на Москва.

Студентите в Софийския университет блокираха учебния процес, за да накарат властта да подаде оставка, власт, която е поддържана и от бивш премиер и лидер на Българската социалистическа партия - Сергей Станишев, който е човек с украинска кръв. Какво ще им пожелаете?

Аз искам да кажа на българския народ, че само с взаимна подкрепа можем да победим по пътя на европейската интеграция. Аз искрено им желая успех и сили, за да не се предават и да вярват, че ще победят, тъй като справедливостта е на тяхната страна. Аз вярвам, че ще победят, няма начин, понеже със своя пример успяват да вдъхновят други свои съграждани.

Протестиращите, които при нас излизат всекидневно на улиците под надслов #ДАНСWithMe, са подкрепяни от студентите, чието движение #OccupySofia University излиза с украински знамена. Имаше и протест пред посолството на Украйна в София срещу насилието по улиците на Киев...

Аз, ако позволите, искам от лицето на целия украински народ да благодаря за тези жестове на подкрепа, за топлите думи и за това, че българските ни братя са с нас в този труден за страната ни период. Знам, че е труден и за България. Искам да им пожелая и на тях по-бърза победа, за да живеем в една по-добра Европа. Предавайте поздрави от украинския народ и от Майдана на България и нашите братя там. Ние вярваме, че те не се борят напразно.

Подкрепи Economic.bg