На какво мирише Космосът

Няколко души от Международната космическа станция (МКС) описват, че когато колегите им се прибират от мисия в открития космос, се разнася миризма на "препечена пържола", "горещ метал", "изпарения от заваръчни работи"

8844 ~ 1 мин. четене

Събирайки описания от множество астронавти и космически инженери, специалисти ще се опитат да създадат най-точното копие на "космическия аромат". То ще носи аромат на изгорял стек, сяра и сладникав метал, макар да не сме сигурни, че можем да си представим това. 

При преминаването от вакуум в кислородна среда астронавтите получават усещането за остра миризма на изгорели пържоли, горещ метал и пламъци от заваряване, пише bTV.

Металният характер на мириса може да идва от високоенергийни вибрации на йони, смята Стивън Пиърс, химик от НАСА, чиято цел е да пресъздава космическия аромат на Земята с тренировъчни цели.

Няколко души от Международната космическа станция (МКС) описват, че когато колегите им се прибират от мисия в открития космос, се разнася миризма на "препечена пържола", "горещ метал", "изпарения от заваръчни работи".

Тони Антонели казва, че "определено има миризма, различна от всичко останало". Колегата му Томас Джоунс, който три пъти е излизал в открития космос, описва, че завръщащите се в МКС "носят характерен аромат на озон и леко парлива миризма", нещо, което напомня на серни изпарения, на дим от барут.

Подкрепи Economic.bg