Националната стратегия за туризма ще е готова до месец

Амбицията на Министерството е подготвяната стратегия да планира отрасъла до 2050 г.

3557 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

До месец ще е готова нова Национална стратегия за развитието на туризма у нас. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев при откриването на реставрираната тракийска гробница в могилата Шушманец край Казанлък, предаде БНР. Той определи като парадокс досегашната липса на Стратегия за развитие на туризма.

"Предходния документ стратегия за устойчиво развитие на туризма в България обхваща периода 2009-2013 г. Може би някой си мисли, че след 2013 г. в България туризъм няма да има", каза Ботев. Той изтъкна, че това е водеща индустрия в България, която генерира 12.5% от брутния вътрешен продукт.

Амбицията на Министерството е подготвяната стратегия да планира отрасъла до 2050 г., а държавните средства, отделени за реклама, да бъдат увеличени не с проценти, а с пъти. Започва и изготвянето на нов проект, свързан с обособяването на туристическите райони в страната. Вече подготвеният проект е спрян. В него Розовата долина не е била обособена като отделен район. "Което е кощунство към историята на България, към цивилизацията, която ние сме наследили", каза Ботев.

Подкрепи Economic.bg