Над 1 трлн. струва спасяването на еврото

В колосалата сума са парите, предоставени като помощ на Гърция, Ирландия, Италия, Испания и Португалия

88 ~ 1 мин. четене

Спасяването на единната валута на 17-те държави от Еврозоната до момента струва 1.1 трлн. евро. Това се казва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), в който обаче се препоръчва Европа да продължи усилията за запазване на еврото.

В колосалата сума са парите, предоставени като помощ на Гърция, Ирландия, Италия, Испания и Португалия. Изчисленията бяха записани в "Доклада за световната финансова стабилност".

Повечето от парите са били отпуснати от Европейската централна банка. Част от средствата идват от Европейския фонд за финансова стабилност. ЕЦБ е похарчила 600 млрд. евро за изкупуване на държавни облигации на страни от еврозоната с дългови проблеми. Освен това централната банка е рефинансирала банковия сектор на петте държави от периферията.

От МВФ посочват, че европейските финансови институции е трябвало да компенсират изтичането на частни капитали заради кризата. Само за една година - между юни 2011 г. и юни 2012 г., от Италия и Испания са изтекли капитали за 235 и 296 млрд. евро. В Италия това е 15% от БВП, а в Испания - 27%.

Подкрепи Economic.bg