Над 17 млн. лева вложени в новия завод за ремонт на метрото

Съоръжението отговаря на всички европейски изисквания и норми за безопасност, похвали се Ивайло Московски

172 ~ 2 мин. четене

Над 17 млн. лв. са инвестирани в разширеното депо и заводa за ремонт на столичното метро в ж.к. "Обеля". Това отчете министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който днес инспектира обекта.

„Софиянци могат да бъдат горди с новото съоръжение, защото то отговаря на всички европейски изисквания и норми за безопасност”, каза министър Московски. Той подчерта, че всеки лев, който е бил похарчен за изграждането на столичното метро може да бъде видян от всеки. Ползите от него се усещали от над 300 хил. пътници, които всеки ден ползват подземната железница. Модернизираното депо отговаря на нарасналите нужди на софийския метрополитен след пускането в експлоатация на втория метродиаметър и разширението на първия, обясни Ивайло Московски.

Министърът не пропусна да отбележи, че за втора година Оперативна програма „Транспорт” е европейската програма с най-добри показатели в България. Предоставената безвъзмездна финансова помощ по нея e 98% от бюджета на програмата, а на бенефициентите са изплатени 1,718 млрд. лв., което е над 40% от предвиденото финансиране.

Разширението на депото в кв. Обеля се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт” и е част от Етап II от проекта за разширение на метрото в София, който включва двата изградени лота: Лот 1: „ж.к. Обеля – Надлез Надежда” (с дължина 4,15 км и 4 метростанции) и Лот 2: „ж.к. Младост І –бул. Цариградско шосе” (с дължина 2,2 км. и 2 метростанции). По същия проект бяха закупени и 18 нови метровлака.

В ход е и работата по отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София. От министерството посочват, че в кратки срокове ще започне изграждането на отсечката от кв. Младост 1 до Бизнес парка в кв. Младост 4. Тези две отсечки са част от Етап III от проекта за разширение на метрото и също се финансират по ОП „Транспорт”. Новият проект бе одобрен от Европейската комисия в края на 2012 г. 

Подкрепи Economic.bg