Над 50 хил. българи провериха задълженията си онлайн

От началото на 2013 г. всички данъци и осигурителни вноски ще се плащат по една единствена банкова сметка

Автор: Атанас Христов

През първите три дни откакто е достъпна услугата за онлайн проверка на дължими суми към хазната, са били направени над 50 хил. справки от клиентите на Националната агенция за приходите (НАП) за данъчните и осигурителните задължения, съобщиха от пресслужбата на приходната агенция.

Възможността за проверка по интернет е възможна от сряда, 12 декември. Всеки клиент на НАП, който има персонален идентификационен код (ПИК) или подава документи с електронен подпис, вече може да провери онлайн какви задължения. Електронна услуга "Справка за задължения" е част от кампанията на агенцията по въвеждане на единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски от 1 януари 2013 г.

От началото на следващата година всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) ще се плащат по една единствена банкова сметка. Освен това при превод на пари към бюджета отпадат всички кодове за вид плащане. Няма да е необходимо и да се попълва изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната ще става според датата на възникването им.

НАП призовава всички свои клиенти да проверят дали имат непогасени или неуточнени задължения и да ги платят до края на 2012 г.

Коментари: 0