Над 7 млн. лв. е загубила ЧЕЗ от кражби след 2013 г.

Най-сериозен проблем са набезите срещу трансформатори

Над 7 млн. лв. е загубила ЧЕЗ от кражби след 2013 г.

Приблизително 7,41 млн. лв. са щетите, нанесени при кражби по съоръжения на "ЧЕЗ Разпределение България" от 2013 година до днес, съобщават от енергийното дружество. В тази сума влизат 4,8 млн. лв. разходи за покриване на непреки и 2,61 млн. лв. за преки щети.

„За съжаление посегателствата на електроенергийни съоръжения са проблем, чиито негативни последствия рефлектират върху коректните ни клиенти. От една страна се нарушава комфортът им, а от друга се налага принудително да отделяме средства за възстановяване на иначе здрави и работещи съоръжения. Вместо това бихме могли да подменяме такива, които имат нужда от обновяване, да подобряваме обслужването и да развиваме мрежата с желаните по-бързи темпове“, посочва Виктор Станчев - директор „Експлоатация и поддържане“ в дружеството.

Най-сериозни загуби продължават да причиняват кражбите на масло от трансформатори. Течността осигурява изолацията и охлаждането на съоръженията и източването й ги уврежда безвъзвратно. Останалият без масло трансформатор аварира и се налага незабавната му подмяна с нов, обясняват от ЧЕЗ. От началото на 2013 г. до септември 2014 г. вследствие на кражба на масло са били повредени 137 трансформатора, а подмяната им е струвала 4,2 млн. лв. Отделно щетите от източените над 100 хил. л. масло възлизат на повече от 600 хил. лв.

От ЧЕЗ призовават за повишаване на контрола, чрез законодателни мерки, които да ограничат набезите върху инфраструктурата. Компанията апелира и за повишаване на обществената нетърпимост и гражданската активност при установяване на подобни злоупотреби. Клиентите могат да подават сигнали на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Коментари: 0