Над половината британци искат да излязат от ЕС

Толкова високо ниво на скептицизъм към съюза не е имало от 30 години

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ако в този момента Великобритания проведе референдум за оставането си в Европейския съюз (ЕС), 51% от хората ще гласуват за неговото напускане. Това показва проучване направено от Mail on Sunday. Изданието посочва, че толкова голям негативизъм у хората не е имало през последните 30 години.

Анкетата е показала, че едва 34% са категорично за оставане в ЕС. Подкрепата за оставане в съюза е най-малката от началото на 80-те, по време на първия мандат на Маргарет Тачър. Тогава близо две-трети от гласоподавателите искаха да бъде напуснат Общия пазар.

Данните от допитването бяха оповестени, докато премиерът Дейвид Камерън се готви да оповести, че би подкрепил референдум за членството на Великобритания, а ЕС планира да хвърли милиони за пропаганда срещу засилващия се евроскептицизъм.

Във вторник Европейският парламент ще гласува кампанията 2013 - ДГодина на европейските граждани", подкрепяйки я с 1.75 млн. евро бюджет за Дувеличаване осведомеността" за ползите от членството в съюза.

Планираната обществена Дбомбардировка" вчера бе оприличена от критиците като размекващо упражнение преди очакваната кампания за референдума.

Коментари: 0