Надеждите в САЩ доведоха до покачване на долар

Златото под натиск

108 ~ 3 мин. четене

Доларът запази днес сутринта спечелените вчера печалби, с нарастването на надеждите за пробив в патовата ситуация около фискалните проблеми в САЩ. Вашингтон най-сетне сигнализира намерения да изкара най-голямата икономика в света от предстоящия исторически фалит.

Долар/йена се покачи на 97.80 и е с повече от една йена над двумесечното дъно от вторник на 96.55. Еврото е със спад на 1.35 срещу зелените пари. Американската валута напредва при надеждите за разрешение на кризата свързана със затварянето на правителствените офиси и тавана за дълга. Ако тези проблеми бъдат решени очакванията на инвеститорите са за ръст на долара.

По-късно днес в опит да се намери решение, демократите от долната камара ще посетят Белия дом, а след това и лидерите на републиканците ще направят същата визита. Някои републиканци и демократи предложиха също краткосрочно увеличение на лимита за дълг, за да се даде време за по-широки дискусии около бюджета. Доларът вчера получи подкрепа и от стенограмата на Федералния резерв за заседанието през септември. От нея стана ясно, че решението за запазване на стимулите е било на кантар и че повечето членове на ФЕД подкрепят идеята за намаление на покупките на облигации по-късно през годината.

По-рано в сряда долара получи сила и от новината, че вицепрезидента на Фед Джанет Йелън ще бъде номинирана за следващ управител на централната банка. Въпреки, че новината може да бъде приета за негативна за долара, имайки предвид мнението на инвеститорите за Йелън като за предпазлив човек, тя помогна за подобряването на настроенията, тъй като намали несигурността на пазарите, които са обхванати от опасенията за невъзможност за плащане на американския дълг. Министърът на финансите Джак Лю вече заяви, че няма да има възможност за нови заеми след 17 октомври. Инвеститорите в момента очакват изявлението му пред финансовата комисия на Сената по-късно през деня за последните му оценки относно възможностите за финансиране на хазната, както и за възможни резервни варианти.

Междувременно британския паунд изпадна в защитни позиции слез неочаквания спад на индустриалното производство във Великобритания и по-големия от прогнозираното търговски дефицит. Стерлинга днес сутринта удари ново 3-седмично дъно срещу долара на 1.5915. Еврото също го притисна и скочи до 5-седмичен връх от 0.8487. Следващото събитие от острова е решението за монетарната политика на Английската централна банка в 14 часа, въпреки че не се очакват промени.

Австралийският долар, който се държи добре от началото на месеца, също спадна днес и сутринта беше на 0.9405 срещу американския си съименник.

Златото под натиск

Златото флиртува с нивата от 1300 долара за тройунция като постепенно пада след сигналите, че Федералния резерв може би ще намали стимулите още тази година. Скокът на долара след срещите на президента Барак Обама със законодателите за разрешаване на кризата с бюджета също притисна жълтия метал.

Покупките търсещи сигурност през последните няколко сесии, в резултат на затварянето на офиси на американското правителство, се изчерпаха с поскъпването на долара, което се дължеше и на номинацията на Джанет Йелън за следващ управител на Фед. Физическите покупки също липсват, въпреки по-ниските цени, което поставя под съмнение подкрепите за златото след разрешаването на кризата в САЩ. Фактът, че при нейното назначение златото пак не нараства говори зле за него.

Спот цената днес е 1302 долара за тройунция. Тя е с 22% по-ниска спрямо началото на годината заради страховете, че Фед ще стартира намаление на покупките на облигации, които в момента са на стойност 85 милиарда долара на месец. Централната банка изуми пазарите миналия месец, когато реши да не предприема редукции. Все пак оповестената вчера стенограма от заседанието през септември показа, че решението на Фед е било на кантар и все още има голяма подкрепа за намаление на покупките на облигации още тази година.

Спирането на американските правителствени офиси и страховете свързани с тавана на дълга по принцип трябва да помогнат на златото, но то остава да се търгува на ниски нива. В краткосрочен план насока на движенията ще даде поведението на долара на валутните пазари. Възможно е инвеститорите да започнат да купуват американски облигации в търсене на сигурност, въпреки вероятността за фалит. Това би намалило доходността по тези книжа и ще подкрепи долара, а това ще окаже негативно влияние върху златото.

 Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg