Най-богатата държава в ЕС с по-евтин бензин от нашия

В момента се наблюдава увеличение на цената на петрола на световните борси

224 ~ 1 мин. четене

Бензинът в България е по-скъп отколкото в Люксембург. Херцогството, което е с най-високият стандарт в Европейския съюз (ЕС) и е на първо място по доход на глава от населението в света, продава също и значително по-евтин дизел от българския. 

Разликата в цената на нафтата е направо фрапираща – в Бълграия е 1.333 евро/литър, докато в Люксембург - 1,198 евро/литър. При бензина разликата е по-малка – 1.323 евро/литър у нас и 1.316 евро/литър в Люксембург. 
Българите и жителите на Великото херцогство зареждат резервоарите си за почти една и съща сума, но разликата е, че у нас минималната заплата, по данни на Евростат, е 123 евро на месец, а в Люксембург най-ниската надница е 1758 евро месечно.

Според анализатори в момента има увеличение на цената на петрола на световните борси, но това не е основният проблем. Той е, че бензинът у нас се повишава в много по-голяма степен в сравнение с останалите европейски страни. Основната причина е, че маржът на печалбата на петролния сектор у нас не се свива, за разлика от останалите европейски страни.

Подкрепи Economic.bg