Най-богатите 300 души в света забогатяха с още 500 млрд. долара

Най-богат човек отново е председателят на съвета на директорите на Microsoft Бил Гейтс, който е увеличил капитала си с 15,8 млрд. долара до 78,5 млрд. долара

240 ~ 1 мин. четене

Съвкупното състояние на 300 от най-богатите хора на планетата се е увеличило през миналата година с 524 млрд. долара на 3,7 трилиона долара, показва анализ на Bloomberg. Най-доходоносни са били отраслите на икономиката, свързани с високите технологии. 

Според класацията от 300 души, включени в списъка, само 70 са понесли финансови загуби през годината.  Най-богат човек в света отново е председателят на съвета на директорите на Microsoft Бил Гейтс, който е увеличил капитала си с 15,8 млрд. долара до 78,5 млрд. долара. 

На второ място в списъка е мексиканският магнат Карлос Слим, който притежава над 73 млрд. долара. За него изминалата година не е била особено успешна - той е претърпял загуби от 1,4 млрд. долара. 

Трето място в рейтинга е за най-богатия човек в Испания, основателя на търговската империя "Индитекс" Амансио Ортега, чието състояние се оценява на 66,4 млрд. долара. Ортега е успял да заработи почти 9 млрд. долара през миналата година. 

Най-богатият руски бизнесмен е Алишер Усманов, чийто капитал, според агенцията, е нараснал до почти 20 милиарда долара.

Коментари: 0