Най-богатите "обедняха" с 21.3 млрд. долара

Първи в класацията на Bloomberg Billionaires Index е мексиканецът Карлос Слим, а втори - Бил Гейтс

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-богатите 100 човека в света са загубили общо 21.3 млрд. долара от състоянието си за една седмица. Това показва индексът Bloomberg Billionaires Index, който всекидневно следи промяната в състоянието на милиардерите. Като причина за "обедняването" се изтъква понижението на щатските борси през изминалата седмица.

Най-богат продължава да бъде мексиканецът Карлос Слим. Неговото състояние се оценява на 73.4 млрд. долара, но за една седмица е загубим 700 млн. долара. Акциите на основната му компания - най-големият телеком в Латинска Америка - America Movil поевтиняха с 2.2%.

Отново без промяна, на второ място в класацията е основателят на Microsoft Бил Гейтс. Неговото състояние се оценява на 66 млрд. долара и намалява с 260 млн. долара. За една година обаче Гейтс, който притежава 5% от най-голямата софтуерна компания в света, е увеличил богатството си с 3.2 млрд. долара, или 5.1%. За този период Слим е загубил 2.4%, което се равнява на 1.8 млрд. долара.

На трето място в класацията се нарежда основателят на Inditex и собственик на веригата за продажба на дрехи - Zara Амансио Ортега. Неговото богатство е намаляло с 1.3 млрд. долара за една седмица до 56.1 млрд. долара. Четвърти е инвеститорът Уорън Бъфет с 54.2 млрд. долара.

"Пазарът си търсеше някакво извинение, за да извърши тази корекция", коментира за Bloomberg главният инвестиционен стратег на Northern Trust Corp. Джеймс Макдоналд. "И това извинение беше срещата на Фед, но инвеститорите все пак осъзнаха, че промените няма да са толкова значителни. Допълнително положително влияние оказаха данните за бизнес доверието в Германия", каза той.

Сред най-големите губещи от богатите е инвеститорът Карл Айкан, който заема 34-то място в класацията. Неговото богатство се е стопило с 1.3 млрд. долара, но в процентно изражение това представлява 15.6%. В края на работната седмица той притежава 20.4 млрд. долара.

"Най-беден" сред 100-те най-богати е руснакът Олег Дерипаска. Собственикът на най-големият производител на алуминий в света - РУСАЛ има "само" 10.7 млрд. долара.


Коментари: 0