Най-натоварените летища в Европа

И през 2012 г. лондонското \"Хийтроу\" е обслужило най-много пасажери на Стария континент

5524 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов
На фона на забавен темп на растеж на пътникопотока през големите и утвърдени летища в Европа, британското "Хийтроу" в Лондон защити статута си на най-натоварената аерогара на Стария континент.

Дълговата криза в Европа доведе до спад на преминалите пасажери през известни летища като "Барахас" в Мадрид. За сметка на това летищни центрове в икономически процъфтяващи градове като Истанбул оспориха лидерството на аерогари като тази в испанската столица.

Ето кои са най-натоварените летища в Европа, според данни събрани от Bloomberg.

1. "Хийтроу" (Heathrow), Лондон, Великобритания

През миналата година през лондонската аерогара са преминали 69.9 млн. пътника, което е с 0.9% повече спрямо 2011 г. "Хийтроу" е основната база на британския национален превозвач British Airways.

2. "Шарл де Гол" (Charles de Gaulle), Париж, Франция

Най-голямото френско летище и второто по големина в Европа е посрещнало и изпратило 61.6 млн. пасажери през 2012 г. Ръстът на годишна база е 1.1%, или малко по-голямо повишението от пътникопотока на "Хийтроу". "Шарл де Гол" е главната база на френския национален превозвач Air France.

3. Летище Франкфурт (Frankfurt Airport), Франкфурт, Германия

Летище Франкфурт е най-голямата аерогара в най-голямата европейска икономика Германия. За изминалата 2012 г. през терминалите на порта са преминали 57.5 млн. пътника, което е с 1.9% повече спрямо 2011 г. Летище Франкфурт е дом и на една от най-големите световни авиокомпании - Deutsche Lufthansa AG.

4. "Шипол" (Schiphol), Амстердам, Холандия

Аерогарата в холандската столица отчита най-сериозния ръст на пътникопотока сред най-големите европейски летища. През 2012 г. през терминалите на "Шипол" са преминали 51 млн. пасажера, което е с 2.6% повече от регистрираните пътници през 2011 г.

5. "Барахас" (Barajas), Мадрид, Испания

Летището в испанската столица отчете най-големия спад на пътникопотока през миналата година спрямо останалите аерогари в Западна Европа. През 2012 г. преминалите пасажери през "Барахас" са 45.2 млн., което е спад от 9% спрямо 2011 г. Понижението се дължи основно на икономическия упадък на Испания.

Понижението на пътникопотока свали испанското летище на пето място, а в края на 2011 г. аерогарата заемаше четвърта позиция, след като успя да изпревари "Шипол" със 100 хил. пътника.

6. "Ататюрк" (Ataturk), Истанбул, Турция

На фона на спада на пътниците през летището в Мадрид, най-голямата турска аерогара отчита феноменален ръст от 20% на преминалите пътници до 44.9 млн. през 2012 г.

Трафикът в Турция се дължи на допълнителните полети на Turkish Airlines - националният превозвач в страната.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Летище София (Sofia Airport), София, България

Вчера, 16 януари 2013 г., най-голямата аерогара у нас изнесе данни, които показват, че през миналата година двата терминала на Летище София са обслужи общо 3 467 455 пътници.

По международни редовни линии са пътували 90% от пасажерите, 6% по вътрешни линии, а 4% са използвали чартърни полети.
Подкрепи Economic.bg