Найденов: Няма да се стигне до изсичане на масиви

Министърът смята, че от промените в Закона за горите ще помогне за развитието на малките горски общини

"Предназначението на горите ще се запази на 100%, а изграждането на писти няма да наруши нейната цялост". Това заяви пред TВ7 министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той отрече да има лобистки интереси при приемането на Закона за горите, който изкара на протести природозащитници в София.

"С нормативните изменения държавата няма да разреши промяна на предназначението на горите и няма да се стигне до изсичане на масиви, заяви министър Найденов. Ще бъде разрешен строежът само на линейни съоръжения, каквито са ски пистите и влековете. Процедурата за изграждането им ще се осъществява след публичен търг, а парите от годишната такса след това ще се използват за компенсаторно залесяване на районите", обясни Мирослав Найденов.

По този начин държавата ще спази изискванията на еколозите и гората ще си остане гора, категоричен е министърът.

Според него трябва да се постигне консенсус по Закона за горите. Министърът добави, че в министерството вече се работи по темата. "Природозащитниците искат горите да останат в сегашния си вид. Те имат интерес от това, изготвят екопроекти, по които получават хонорари", обясни Найденов.

"В същото време обаче хората, които са за изграждане на спортни съоръжения и писти, виждат в това своето препитание", обясни земеделският министър. По думите му от промените в закона ще се възползват първо малките горски общини, което ще помогне за развитието на тези региони.

Коментари: 0