Найденов: Няма как хлябът да стане 2 лв.

Според земеделския министър цялото говорене на зърнопроизводителите за рязко вдигане на цената е "само едно говорене"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цялото говорене за поскъпване на хляба е само едно говорене. Наистина има поскъпване, но то е в рамките на стотинки. Това каза в ефира на Нова телевизия министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Според него пазарът в България е толкова малък, че няма да позволи цената да достигне 2 лв. както говорят производителите.

Министърът коментира и исканията на зърнопроизводителите за намаляване на ДДС. "Нормално е браншът да иска по-ниска ставка на ДДС, но това няма как да се случи. През последните години ГЕРБ успява да устои на изкушението да вдигне ДДС. Заради това обаче няма как да си позволим и да сваляме. Ако го направим за зърнопроизводителите и други браншове ще поискат същото. В крайна сметка от някъде бюджетът трябва да се върже.", добави Найденов.

Земеделският министър отново обеща "промоции" в търговските вериги преди Коледа. "Водим разговори с търговските вериги тези промоции, които се правят по Коледа, тази година да се направят по-рано и те да са основно за хранителните продукти. Разговорите с търговските вериги продължават, но във всички случаи ще има достъпни цени за всички", добавя той.

Според Найденов контролът върху хранителните продукти в България е много добър и Агенцията по безопасността на храните се справя идеално. "Контролът ни е такъв, че негодните продукти се хващат преди да бъдат пуснати в търговската мрежа", добавя той.

Коментари: 0