Намаляването на структурните фондове може да е проблем за банките

Според генералният секретар на ЕАПБ това е проблем на всички държави, които разчитат на тези фондове

80 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В контекста на икономическата криза и сътресенията сред европейските финансови институции, българските банки са стабилни.  Намаляване на структурните фондове на ЕС обаче може да засегне сектора. Това каза генералният секретар на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ), който е на двудневно посещение в България по покана на Общинска банка.

"Това не е проблем само на България, но и на другите страни, разчитащи много на финансирането на структурните фондове. Трябва да има по-активна политика на инвестиции от западни компании", коментира Шопман.

По време на визитата си Хенинг Шопман проведе срещи с кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, управителя на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров, както и с ръководството на Общинска банка.

На срещата в Столична община бяха обсъдени възможностите Общинска банка да си сътрудничи и да обменя информация с европейските общински  банки, членове на ЕАПБ.

Интересът на ЕАПБ към ОБ е резонен, обясни Хенинг Шопман. "Общинска банка е стабилна банка с добър потенциал и динамичен ръст през изминалата година. Има амбициозен мениджърски екип. Наблюдаваме развитието й, някои от членовете на ръководството познаваме лично и считаме, че банката е с много добри перспективи. Затова сме тук, да опознаем институцията по-добре и да обсъдим бъдещото членство на ОБ в ЕАПБ", допълни генералният секретар на ЕАПБ.

"Визитата на ръководството на ЕАПБ е добър знак за международния имидж  на Общинска банка. За нас е ценно да да сме членове на Европейската асоциация на публичните банки. Това ни дава възможност за обмяна на опит с другите й членове  и позитивно партньорство с институции като нашата", каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор на Общинска банка. "Със стратегията ни за сътрудничеството с европейски институции, както с договорените през миналата седмица партньорства с Банката за Развитие към Съвета на Европа, Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка ние разширяваме портфолиото си от продукти и възможности за нашите клиенти", допълни той.

Плод на обсъждането беше и идеята да се организира семинар за европейски общински финанси, на който да бъдат обобщени най-добрите практики  за общинско финансиране и структура на общинските банки. Това ще бъде първият подобен специализиран форум  за обмяна на опит и специфично ноу-хау за общинско публично банкиране. ЕАПБ ще съдейства на Столична община в организацията на семинара като предложи на своите членове - приоритетно европейски банки с държавна или общинска собственост да участват в събитието.
 
Общинска банка кандидатства за член на Европейската асоциация на публичните банки. Ръководството на Столична община изрази пълната си подкрепа за финансовата институция. "Общинска банка е солидна и надеждна и считаме, че има своето достойно място сред европейските банки", каза Йорданка Фандъкова, кмет на град София.

Подкрепи Economic.bg